Haber

ABD Kongresi saldırısına katılan yeminli lidere 18 yıl hapis cezası

6 Ocak 2021’de YENİ ABD Kongresi’ne yönelik saldırıya katılan “Yemin Tutanlar” grubunun lideri Stewart Rhodes, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başkent Washington’daki karar duruşmasında “Bu ülkenin inanılmaz derecede bölünmüş olduğuna inanıyorum” dedi. Rhodes, Proud Boys gibi kümelerin aksine Oath Keepers kümesinin şiddet nedeniyle 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’nda bulunmadığını savundu.

Columbia Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta, Rhodes’u kışkırtıcı komplo kurmak ve Kongre Binası’na yapılan saldırıyla ilgili diğer suçlamalardan 18 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mehta cezayı açıklamadan önce Rodos’u “bu ülke ve demokrasisi için devam eden bir tehdit ve tehlike” olduğunu söyleyerek azarladı.

Aşırı sağcı grubun lideri Rhodes, 6 Ocak’ta görülen davalarda en uzun süre hapis cezası alan ve terör kapsamında ilk kez cezası artırılan sanık oldu.

Savcılar, sanığın işlediği kabahatlerin federal terörle ilgili maddeler kapsamında daha uzun bir hapis cezasını hak ettiğini savunarak, 58 yaşındaki Rhodes için 25 yıl hapis cezası talep etmişti.

4 Ekim 2022’de, bir kongre baskınında “isyana kışkırtmak için komplo kurmak” suçlamasıyla Yemin Koruyucular üyeleri hakkında yargı süreci başlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu