Ekonomi

Bakan Bolat: “Bu yıl 377 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Bakan Bolat: “Bu yıl 377 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

ANKARA – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu yıl mal ve ihracat hedefi olarak 267 milyar dolar, hizmet ihracatı hedefi olarak ise 110 milyar dolar yani toplamda 377 milyar dolar hedefi var.”

Ticaret Bakanlığı, mal ve hizmet ihracatının artırılması, Türkiye’nin ticari diplomasi alanında etkinliğinin güçlendirilmesi, gümrük hizmetlerinin iyileştirilmesi, piyasa kontrolünün etkinleştirilmesi ve fahiş fiyatlarla mücadele temalarıyla ‘Türkiye Yüzyılı Ticaret Yüzyılı Proje Yarışması’ düzenledi. Yarışmaya 124 proje başvurdu. Başvurular, her tema için oluşturulan Ön Değerlendirme Kurullarında değerlendirildi ve belirlenen 20 proje, Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar başkanlığındaki İhracat, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürleri, Gümrük ve Personelden oluşan Seçici Komite’ye gönderildi. Seçici Kurul, ödül almaya hak kazanan projeleri, projenin uygulanabilirlik ve gerçekleştirilebilirlik düzeyi, zaman, kaynak ve iş gücü tasarrufu, belirlenen alanlara yenilikçi yaklaşım, özgünlük ve fark yaratma düzeyi kriterlerine göre belirledi. Ödüller, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü münasebetiyle Ticaret Bakanlığı Eskişehir Yerleşkesinde düzenlenen “Türkiye Asırı-Ticaret Asrı Proje Yarışması” ödül töreninde sahiplerini buldu. Törende, Dünya Gümrük Örgütü 2024 temasına katkı sağlayan Ticaret Bakanlığı’ndan seçilen 17 gümrük personeli ve özel sektör temsilcilerine de WCO Liyakat Sertifikaları takdim edildi.

Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, güç gibi sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve istikrar temelinde emin adımlarla ilerlediğini belirtti. , gıda ve ticaret savaşları ve “Dünya ekonomisi 2023’te durgunlaşacak” dedi. Dünya ticareti yüzde 5,5 oranında azalmasına rağmen Türkiye olarak yoğun çabalarımızla 2023 yılını 2022 yılına göre yüzde 0,64 artışla 255 milyar 800 milyon dolarlık mal ihracatıyla kapatarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. İhracatçılarımızın çabaları ve büyük emekleri var. ” söz konusu.

“Bu yıl mal ve ihracatta 267 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 110 milyar dolar yani toplam 377 milyar dolar hedefi var.”

Bolat, 700 milyar dolardan fazla mal ve hizmet ihracat ve ithalatının geçtiği gümrük idarelerinin 7/24 çalışma ve tedarik zincirlerinin bozulmasında büyük rol oynadığını belirterek, “Bu yıl 267 milyar dolar dolar mal ve ihracat amaçlı, 267 milyar dolar hizmet ihracatı amaçlı ihraç edildi. Toplamda 110 milyar dolar yani 377 milyar dolar hedef var. Takip ettiğimiz günlük ve saatlik verilere göre yıla iyi başladık. İhracat çok şükür. Geçen yıla göre daha yeterliyiz. İthalatta ağustos ayından bu yana devam eden ithalat, bir önceki yılın aynı ayında. “Ocak ayında da artış hızının düşme süreci devam ediyor. Dolayısıyla hem dış ticaret açığımızın azalma eğilimi, hem de ihracatımızın ithalatı karşılama oranının artış eğilimi tatmin edicidir” dedi.

Bakan Bolat, gümrük kapılarının dijitalleştirilmesi ve otomasyon süreçlerinin tamamlanıp modernizasyonuna ilişkin de şunları söyledi:

“Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu gerçekleştirmek için gümrüklerimizde dijitalleşmeden yararlanmaya, süreçleri basitleştirmeye, mevzuatı basitleştirmeye ve fiziki altyapıyı modernleştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda geçen yıl Edirne Pazarkule Gümrük Kapısı’nı büyük bir açılışla açtık. çok modern ve otomasyonlu bir şekilde. Aynı şekilde Ardahan’daki Türközü Gümrük Kapısının da modernizasyonu tamamlanarak hizmete açıldı. Bu yıl inşallah Ağrı Gürbulak ve Şanlıurfa Ceylanpınar gümrük kapılarımızı da çok modern bir şekilde açacağız. Fiziki iyileştirmeler, diğer gümrük kapılarımızda da bilgi iletişim ve otomasyon iyileştirmeleri devam edecek. 2002 yılında 106 gümrük kapısına toplam 2,5 milyon beyanname kapsamında işlem yapılacak. milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. 575 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildi. 2023 yılında yaklaşık 8 milyon beyanname kapsamına alınmıştır. Bütün bunlar gümrükleri belli bir uyum ve düzen içerisinde yöneten gümrük idarelerimiz tarafından heyecanla yürütülürken, merkez ve illerdeki tüm meslektaşlarımız, yurt dışındaki tüm paydaşlarımız da bu kapsamda yer almaktadır. kurum özveriyle çalıştı. Bunun sayesinde bu hedefe ulaşıldı.”

Bakan Bolat, Türkiye’ye ekonomik zarar verecek ve ekonomik istikrarı bozacak her türlü yasa dışı ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı ülke çapındaki diğer kamu otoriteleriyle iş birliği halinde kararlılıkla mücadelelerini sürdürdüklerini vurgulayarak, “Bu çabamızı sürekli olarak sürdürüyoruz. Gümrüklerimizin elektronik altyapısını geliştiriyoruz. Ayrıca kaçakçılıkla da mücadele ediyoruz.” Gümrük Muhafaza birimlerimiz faaliyetleri kapsamında 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 12 ton uyuşturucu, 1 milyon 200 bin litre akaryakıt, 1 milyar 368 milyon lira değerinde 1.302 araç, yaklaşık 3 milyar 210 lira değerinde elektronik eşya ele geçirmiş olacak. milyon lira, 1 milyon 886 bin tıbbi cihaz. “İlaçların da aralarında bulunduğu toplam 2 milyon 335 bin tıbbi malzeme ele geçirildi” dedi.

Bolat, bugünkü programla Dünya Gümrük Örgütü 2024 temasına katkı sağlayan Ticaret Bakanlığı ve özel sektör temsilcilerinden seçilecek 17 personele WCO Liyakat Sertifikası verileceğini belirterek, “Hak kazanan 17 arkadaşımızın her birini tebrik ediyorum. Bu ödüle farklı bir şekilde.”

Söz konusu proje yarışması vesilesiyle Türkiye’ye hizmet etmede gönül birliği ve amaç birliği içinde olan çok sayıda çalışanın bulunduğunu anladığını belirten Bolat, “Kazanan adayları şahsım ve Ticaret Bakanlığımız adına canı gönülden tebrik ediyorum. Ödül alsa da almasa da tüm katılımcı arkadaşlarımıza emekleri, gayretleri ve özgüvenleri için teşekkür ediyorum.” “Düşünceleriniz ve fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Ülkemizi ekonomik kalkınma yolunda daha ileriye taşıyacak çalışmalarda emeği geçen değerli meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyor, Allah’tan niyaz ediyorum. Başarılarının devamı için” dedi.

Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından 17 çalışana WCO Sertifikaları takdim edilirken, Türkiye Yüzyıl-Ticaret Yüzyılı Proje Yarışması’nda ödül almaya hak kazanan yarışmacılara da ödülleri takdim edildi. Program, Bakan Bolat’ın sertifika ve ödül sahipleri ile hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu