Haber

CHP’den sahte diplomalara soruşturma önerisi: Cesaretlerini artırıyor

CHP, sahte diplomaların soruşturulması için TBMM Başkanlığı’na araştırma teklifinde bulundu.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un hazırladığı araştırma önergesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu.

ADALET VE UMUT HİSSİNİ ETKİLER : “Ülkemizde liyakatın yok edilmesi, kayırmacılığın yaygınlaşması, değerli yerlere geçersiz diplomalarla girilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersiz kalması, sahte diploma satışının ve sahte diploma sahibi olanların sayısının artmasına neden oluyor. Bu durum birçok kesimin mağdur olmasına neden olurken, adalet duygusunu ve umut duygusunu da baltalamaktadır.

CESURLARINI ARTIRIR:Geçersiz diploma ile uzmanların TÜBİTAK’a girebilmesi, değerli kamu kurumlarındaki bürokratların, değerli kamu kurumlarında sahte diplomalarla bürokratların, üniversitelerde sahte diplomalarla akademisyenlerin hem okumak yerine çalarak birkaç günde diploma almak isteyenlerin hem de dolandırıcıların gönlünü çeliyor. Geçersiz diploma üretip satarak para kazanmak isteyenler.

İŞLEM JET HIZI İLE YAPILIR: Sahte diploma sahtekarlığı o kadar aşikar hale geldi ki, sosyal medya platformları veya kurulan internet siteleri aracılığıyla ilkokuldan üniversiteye kadar her kademe için diploma tarifeleri duyuruluyor. Açıkça sahte diploma satışı ve hatta reklamlar yapılıyor. İnternet veya sosyal medyada hükümet aleyhine yapılan eleştirel yorumlar anında tespit edilip jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satan siteler de hukuka aykırı faaliyetlerine rahatlıkla devam edebiliyor.

YETERSİZ CEZA, GEÇERSİZ DİPLOMATLARI DA ARTIRIR: Bu kabahatin yaygın olmasının bir diğer nedeni de sahte diploma satan, iş bulan ve geçersiz diplomalarla gelir elde eden kişilere verilecek cezaların yetersiz olmasıdır. Sahte diploma satan veya kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasına çarptırılır ve birden fazla durumda kararın açıklanması geride bırakılır. Dolayısıyla cezanın yetersizliği geçersiz diploma sayısını da artırıyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu