Haber

DİTİB’den ‘Taliban’ açıklaması: Güvenimiz istismar edildi

Yunus Ülger

ALMANYA– Almanya’nın Köln kentinde Diyanet Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bir camide üst düzey bir Taliban temsilcisinin konuşma yaptığı ortaya çıktı.

Afganistan Gıda ve İlaç İdaresi Direktörü olduğu bildirilen Abdul Bari Omar’ın ‘Taliban’ın Afganistan’daki başarılarından’ bahsettiği konuşmasının Taliban tarafından X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunda yayınlanmasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı, DİTİB ve Alman basını duruma sert tepki gösterdi. DİTİB, basına yaptığı açıklamada, söz konusu konuşmacıyı tanımadığını ve yanıltıldığını söyledi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: VİZE VERMEDİK

Konuyla ilgili açıklama yapan açıklamada, Almanya’nın Taliban rejimini tanımadığı, insan haklarını ayaklar altına aldığı ve kadın haklarını kısıtladığı sürece de tanımayacağı hatırlatıldı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti (NRW) de bir açıklama yaparak konuşmayı şiddetle kınadığını ve kabul edilemez bulduğunu belirterek, Ömer’in Köln’e nasıl geldiğinin araştırılacağını söyledi. Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Köln federal milletvekili Serap Güler de sert tepki gösterdi ve konunun tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını istedi.

DİTİB: BİZE DİNİ BİR OLAY OLARAK BİLDİRİLDİ

NRW eyaleti kamu yayıncısı WDR’nin sorusuna yazılı yanıt veren DİTİB Chorweiler, yanıltıldıklarını ve büyük ‘hayal kırıklığı’ içinde olduklarını belirtti. DİTİB, konuşmacıyı tanımadıklarını belirterek, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Köln’ün Chorweiler semtindeki camimizin salonu, dini bir etkinlik düzenleneceğini açıklayan Köln Meschenich Afgan Derneği tarafından kiralandı. Bunun için yazılı bir sözleşme yapıldı. Ancak burada sözleşmeye aykırı olarak siyasi bir toplantı yaptılar. Büyük hayal kırıklığına uğradık, şok olduk ve güvenimiz kötüye kullanıldı.

DİTİB olarak Taliban rejimiyle hiçbir alanda yakınlığımız yoktur. “Mescidlerimizde hiçbir siyasi faaliyete kesinlikle yer yoktur.”

haber-savastepe.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu