Sağlık

Egzama mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor

Yağlı egzama olarak da bilinen seboreik dermatit; Ataklarla seyreden kronik bir cilt hastalığıdır. Saçlı deride, kaşlarda, burun kenarlarında, yanaklar, sakal bölgesi, kulaklar, göğüs bölgesi, vücutta; Yağlanma, kızarıklık ve kepeğe neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hazal Sönmezler Selek, “Seboreik dermatit çoğu zaman endişe edilmesi gereken başka bir hastalık nedeniyle ortaya çıkmaz, yani genellikle yapısal bir seyir gösterir. . “Örneğin mevsim geçişlerinde, özellikle soğuk kış günlerinde, stresli dönemlerde, bulaşıcı hastalık durumlarında, bazı hormon tedavileri sırasında veya bazı nörolojik hastalıkları olan kişilerde şiddetli oluyor.”

Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr., normalde vücut florasında bulunan Malassezia adlı mantarın aşırı çoğalması ve bu artışa bağlı olarak cilt savunma sisteminin reaksiyon göstermesi sonucu seboreik dermatit oluştuğunu anlatıyor. Hazal Sönmezler Selek, “Seboreik dermatite neden olan durumlar henüz tam olarak bilinmese de sıklıkla yağlı cilde sahip veya yapısal olarak yağlı cilde yatkın kişilerde ortaya çıkıyor.”

Tedavi kişiselleştirilmiş şampuanlar ve nemlendiriciler gerektirir.

Uzman, seboreik dermatitin kalıcı bir çözümü olmasa da kişiye en uygun şampuan ve nemlendiricilerin kullanılmasıyla kontrol altına alınabileceğine dikkat çekiyor. Hazal Sönmezler Selek, “Seboreik dermatit hastalarına ketokonazol, çinko pirition, selenyum disülfür, salisilik asit ve sikloproksolamin gibi bileşenler içeren şampuanlar öneriliyor. Bu şampuanlar aynı zamanda kişinin kepek sorunuyla baş etmesine de yardımcı olur. Ancak şampuan kullanımından elde edilen faydanın kişiye özel olduğu ve her ürünün her hastaya iyi gelmeyebileceği dikkate alınmalıdır” dedi.

Yüzdeki kızarıklıklar için salisilik asit içeren yıkama jelleri tercih edilmelidir.

Uzman, eğer şikayetler azalmak yerine artıyorsa seboreik dermatite özel üretilmiş ve yukarıda sayılan maddeleri içeren başka bir şampuana geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Dr. Hazal Sönmezler Selek, “Bu özel şampuanları haftada iki kez kullanmanızı ve saç diplerine köpürtüp 5 dakika sonra durulamanızı öneriyoruz. Bu şampuanlar saçları kurutabildiğinden saç uçlarına nemlendirici kremler sürülebilir. Yüzdeki kepek ve kızarıklık için; Çinko pirition, ardıç katranı, pirokton olamin, sikloproksolamin içeren nemlendiriciler ve salisilik asit içeren yüz yıkama jelleri kullanılabilir. “Dermokozmetik ürünlerle düzenli cilt bakımı rutinine rağmen şiddetli seyreden seboreik dermatit için dermatoloğa danışılmalıdır” diye tavsiyede bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-incesu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu