İş

Eskişehir’deki Motor Ustaları Çırak Sorununa Dikkat Çekti

Motor ustaları, sanayide çırak eksikliği nedeniyle Eskişehir’de usta eğitimi verilmediğini belirterek, meslek liseleri ve çıraklık okullarına gerekli değerin verilmesini talep etti.

Sanayi kuruluşları son dönemde çırak ve usta bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Ustalar, gençlerin sektöre ilgisizliği nedeniyle piyasada yetiştirecek çırakların azlığından şikayetçi olurken, günümüzde yetişen çırak sayısının azalması nedeniyle gelecekte usta sayısının da azalmasından endişe ediyor. Çırak olmadığı için tüm iş yükünü tek başına üstlenen sanayiciler, çırakların meslek öğrenmeyi amaçlamadıklarını, sadece para kazanmak istediklerini iddia ederek tepki gösterdi. Ailelerin sektöre olumsuz bakış açısına sahip olması nedeniyle eski çırak kültürünün artık ortadan kalktığını belirten ustalar, çırağın çekirdekten yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak meslek liseleri ve çıraklık okullarına gereken önemin verilmesini istedi.

“Benden sonra gelip bu işi yapacak kimse kalmadı.”

Sanayici Doğan Türkmeci ise yetiştirecek çırak bulamadıkları için durumlarından şikayetçi olduklarını belirtti. Çırakların burada 1-2 gün çalışıp mesleği öğrenmeden gittiklerini belirten Türkmenci, “Eskisi gibi değil. Çekirdekten eğitim yok. Çırakların bu işleri öğrenmesi için sanayide çalışması gerekiyor. Onları eğitemediğimizde kendimiz çalışmak zorundayız. Çıraklığı yapın, ustalığı yapın, adamın arabasının sahibi olsun.” Kesimi getir. Hepsi için bunu yapıyoruz. Bu konu hakkında oldukça endişeliyiz. Ya bu okulları bitirecekler, ya da ilkokul veya ortaokul mezunu olanlar bu çıraklığa başlayacaklar. Ya işi öğrenecekler ya da bu işler bitecek. 16 yaşındaki adam bu işi öğrenmiyor. O sadece sana geliyor. “Ekibi getiriyor. Parayı alıyor, işini yapıyor. Sonra çekip gidiyor, öyle kalıyor. Ben 20-25 yıldır bu işle uğraşıyorum ama çırak yetiştiremiyorum. Yapacak kimse kalmadı.” Benim peşimden gelin ve bu işi yapın” dedi.

“Usta olmak için çırak yoktur”

Motorcu İsmail Ünlüce, çırak sorununun sektörün en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi. Gelen çırakların okuldan olduğunu ve çok uzun süre kalmadıklarını belirten Ünlüce, “Zaten çalışmak gibi bir amaçları yok. Bu sene meslek lisesinden 4 çırak aldım ama çocuklar çalışmıyor ve onların eğitimleri devam ediyor. Devamsızlıklar fazla. Eskiden bir kültür vardı, alt yapıdan çırak yetiştirilirdi. Bu “Artık çırak yok. Gelen çocuklar çalışmıyor. Usta yetiştirecek çırak yok. Çıraklar gelmiyor, çalışmıyorlar. Yazın geliyorlar. Hatta yaz dönemlerinde 3 ay tatil için gelenler oldu, ara tatillerde de gelenler oldu ama artık gelmiyorlar. O çırak kültürü artık yok” dedi.

“Ne yazık ki gençler sanayiden yeterince uzaklaştı.”

Sektördeki pek çok kişinin aksine çırak sıkıntısı yaşamayan usta Ahmet Çelikel, meslek liselerine gereken önemin verilmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Komşu esnaflardan duyduğumuz kadarıyla çıraklık fikri var. Yani okullarda yetişen personel sayısı az. Anladığımız ve duyduğumuz kadarıyla okullarda eğitim düzeyi biraz düşük. Yani Tam bir eğitim alamıyorlar. Meslek liselerine eskisi kadar değer verilmiyor, stajyer öğrenci gelmiyor. O yüzden böyle bir sorun yaşanıyor. sektörlerden uzaklaştı. Gelecek yıllarda ustalar olmayacak. Sorunlar yavaş yavaş ortaya çıkacak. Dışarıdan bir elemanımızı işe aldık, onu çıraklık okuluna kaydettirdik, o da eğitimine oradan devam ediyor. Haftanın bir günü antrenmana gidiyor. “Bunun dışında burada kalıp eğitimimizi kendimiz veriyoruz. Aslında insanlar artık kolay para arıyor. Yani burada kimse soğukta çalışmak istemiyor. Aileler de bunu istemiyor. O yüzden kimse yok.” sektörü tercih ediyor.” – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu