Haber

İran ve Rusya, Basra Körfezi’ndeki adaları görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın ortasındaki Basra Körfezi’ndeki adalar nedeniyle Tahran’la telefonda görüştü.

İran resmi ajansı IRNA’ya göre Abdullahiyan ve Lavrov, ikili ve bölgesel çıkarlar ve ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gereği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Abdullahiyan, İran ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında egemenlik anlaşmazlığının bulunduğu Basra Körfezi’ndeki üç ada hakkında Rusya’nın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile yaptığı ortak açıklamada yer alan sözlere duyduğu şaşkınlığı Rus mevkidaşına iletti. .

Söz konusu adaların “tarihi ve ebediyen” İran’a ait olduğunu belirten Abdullahiyan, İran’ın bağımsızlığının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün hiçbir şekilde müzakere edilemeyeceğini vurguladı.

Abdullahiyan, İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin sağlam temellere dayandığını ve iki ülke arasındaki derin çıkarları zedeleyecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Lavrov ise Rusya’nın, ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın tüm unsurlarına bağlı olduğunu, ülkesinin İran’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda herhangi bir şüpheye yer vermediğini belirtti. ve buna tamamen saygı duyar. belirtilmiş.

İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan iki bakan, Kafkasya’daki durum ve Türkiye ile Suriye arasındaki müzakereler hakkında da istişarelerde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lavrov ile Abdullahiyan arasındaki görüşmede Rusya ile İran arasındaki güncel konuların ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, 10 Temmuz’da Moskova’da gerçekleştirilen Rusya-Körfez İşbirliği Kurulu (KİK) Stratejik Diyalog Toplantısı kapsamında, karşılıklı çıkarları ilgilendiren bir dizi bölgesel ve uluslararası konuya ilişkin görüşmelerin gerçekleştirildiği belirtildi. Birleşmiş Milletler Şartı’na uymak, devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı dahil olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkelerine bağlılıklarını yeniden teyit eden sözler kullandılar.

Rusya’nın Körfez’deki adalara ilişkin KİK ile ortak açıklaması İran’ı kızdırdı

Rusya-KİK toplantısının ardından yayınlanan ortak açıklamada, “BAE’nin İran ile Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları üzerindeki ihtilafına barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi de dahil olmak üzere tüm barışçıl çabaların desteklenmesi” vurgusu yapıldı. uluslararası hukuk çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla.”

İran’ın “adalar üzerindeki egemenliği tartışılamaz” açıklaması üzerine Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Yuryeviç Dedov Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan da yansımalar üzerine Rusya’dan gelen açıklamaları “yetersiz” bulduklarını belirtti.

balyahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu