Haber

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Tacikistan sınır bölgesini ziyaret etti

Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Caparov, ülkesiyle Tacikistan’ın ortasında çatışmaların yaşandığı Kırgız-Tacik ucunda bölge halkıyla görüşmeye geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Caparov’un bu yıl 14-17 Eylül tarihlerinde trajik olayların yaşandığı ülkenin güneyindeki Batken bölgesindeki sınır ilçeleri ve köyleri ziyaret ettiği belirtildi.

Caparov, çatışmalarda yanan evlerin yerine yapımı devam eden veya tamamlanan toplam 147 konutun bulunduğu Batken bölgesinin Batken ilçesine bağlı Ak-Say, Kapçıgay, Min-Örük ve Dostuk köylerini ziyaret etti.

İstiklal marşını söyleyerek kendisini karşılayan çocuklara teşekkür eden Caparov, bölge halkına bölgenin kalkınması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve sorularını yanıtladı.

Yapılan incelemelerin ardından bazı konutlarda inşaat çalışmalarının hızlandırılması talimatını veren Caparov, bölgedeki Dostuk ve Kapçıgay olarak adlandırılan sınır karakollarını da ziyaret ederek altyapı çalışmalarını inceledi.

Ak-Say köyü sakini Talay Nazaraliyev, “16 Eylül’de evim yandı. Devletimiz eskisinden daha güzel ve modern bir kırmızı kerpiç ev yapıp teslim etti. Devletimize ve halkımıza teşekkür ediyorum.” sözünü kullandı.

Kırgızistan-Tacikistan’ın sonundaki çatışma

Kırgızistan ve Tacikistan’ın ortasında bu yıl 16 Eylül’de milli muhafız birlikleri arasında çatışma çıktı.

Çatışma sonucunda 59 Kırgızistan vatandaşı hayatını kaybetti, 200’e yakın kişi yaralandı ve 140.000’den fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İki ülke sınırları boyunca uzanan Kırgız yerleşim yerlerinde 400’den fazla bina hasar gördü.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı da son çatışmada 25 sivilin öldürüldüğünü duyurdu.

İki ülke birbirini anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.

Kırgız ve Tacik sınırlarının neredeyse yarısı “tartışmalı”

Bölgenin en karmaşık sınırlarına sahip olan Kırgızistan ve Tacikistan’ın ortasındaki 970 kilometrelik sınırın sadece 503 kilometresi netleşirken, 2012’den bu yana devam eden sınır belirleme çalışmalarında yalnızca 47 kilometre üzerinde anlaşmaya varıldı. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu