Ekonomi

Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı

Küresel piyasalarda taraf arayışları sürerken gözler ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararlarına çevrildi.

ABD’de devam eden bilanço döneminde şirketlerin finansal sonuçlarından gelen karışık sinyaller ve Fed’in para politikasına ilişkin belirsizliklerle küresel piyasalar yön aramaya devam ediyor.

Fed’in önümüzdeki hafta alacağı para politikası kararları öncesi makroekonomik bilgiler ve şirket finansal sonuçları varlık fiyatlarını etkiliyor. Fed’in 26 Temmuz’da politika faizini 25 baz puan artıracağı kesinleşirken, Banka’nın bu toplantı sonrası atacağı adımlara ilişkin belirsizlik sürüyor.

Analistler, ABD’de işsizlik maaşı başvurularının azalmasının ardından soru işaretlerinin daha da arttığını belirterek, ABD’de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna işaret ettiğini söyledi.

Öte yandan para politikası kararlarının gecikmeli etkisinin yatırımcıların temel soru işaretleri arasında yer aldığını belirten analistler, 26 Temmuz’daki toplantı öncesi dolar ve tahvil getirilerinin dünkü yükselişle haftalık kayıplarını telafi ettiğini kaydetti.

Analistler, önümüzdeki hafta yapılacak toplantının karar metninden ve Fed Lideri Jerome Powell’ın açıklamalarından alınacak sinyallerin piyasalar tarafında etkili olacağını vurguladı.

Analistler, şimdiye kadar açıklanan mali sonuçların, yatırımcıların Mart ayındaki bankacılık krizinin ardından ABD’li tüketicinin dayanıklılığı ve finansal sistemin sağlığına ilişkin endişelerini giderdiğini söylediler.

Fed toplantısı öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,4 artışla 3,8460’a yükselirken, dolar endeksi haftayı yüzde 1,1 artışla 101,1 seviyesinde tamamladı.

Emtia piyasasında altının onsu yüzde 0,3 artarak 1.962 dolara, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,6 artarak 80,8 dolara, bakırın poundu yüzde 2,8 azalarak 3,79 dolara, Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday ise yüzde 5,3 artarak 6.9650 dolara yükseldi.

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından artan arz endişeleri, buğday fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

???????- ABD’de gözler büyüme verilerine çevrildi

Açıklanan makroekonomik veriler ve şirketlerin finansal sonuçlarından gelen karışık sonuçlarla ABD’de hisse senedi piyasaları haftayı karışık sonuçlarla tamamladı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamalarda, ABD’de büyümenin yavaşladığını ancak istihdam piyasasının oldukça güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, resesyon beklemediğini kaydetti.

Yellen, Çin’e uygulanan tarifelerin “vergi amaçlı” olmadığını belirterek, ABD’nin ulusal güvenliğinin sağlanmasında ihracat kontrollerinin önemine işaret etti.

Öte yandan ülkede açıklanan verilere göre New York Fed imalat endeksi Temmuz ayında 1,1 ile beklentileri aştı. Böylece endeks 2 ay üst üste iddiaların üzerinde performans gösterdi.

Fed New York Şubesi, Tüketici Beklentileri Araştırması kapsamında 4 ayda bir gerçekleştirilen Krediye Erişim Araştırması’nın bulgularını paylaştı. Buna göre, tüm kredi türleri için başvuru oranı yüzde 40,9’dan yüzde 40,3’e gerileyerek Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 15 Temmuz ile biten haftada 228 bine gerileyerek iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Ülkede ikinci el konut satışları haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 azalarak 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Temmuz’da eksi 13,5 ile beklentilerin altında gelerek branşta daralmanın sürdüğünü gösterdi.

Ülkede perakende satışlar aylık bazda tahminlerin altında yüzde 0,2 artarken, aynı dönemde sanayi üretimi yüzde 0,5 gerileyerek beklentileri karşılamadı.

Analistler, Fed’in faiz kararının yanı sıra yurt içinde açıklanacak makroekonomik verilerin de piyasaların odak noktasında olduğuna dikkat çekti.

Bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz hafta New York borsasında S&P 500 yüzde 1, Dow Jones endeksi yüzde 2,3 yükselirken Nasdaq endeksi yüzde 0,2 geriledi.

24 Temmuz ile başlayacak haftada Pazartesi günü hizmet sektörü ve imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Çarşamba günü konut fiyat endeksi, Conference Board tüketici inanç endeksi, yeni konut satışları ve Fed’in faiz kararı, Perşembe günü büyüme, dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları, Cuma günü kişisel gelir ve harcama ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek.

Avrupa’da gözler Avrupa Merkez Bankası kararında olacak

Avrupa borsalarında olumlu bir seyir göze çarparken, piyasaların odak noktası ECB’nin önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararı.

ECB’nin bu ayki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesinleşirken, Banka’nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin gelişmeler Avrupa’da gündemin merkezinde yer almaya devam ediyor.

Avrupa’daki enflasyon baskısı ABD’dekinden daha güçlü.

ECB Üyesi Joachim Nagel yaptığı açıklamalarda, bu ayki toplantıda faiz artırımına ihtiyaç olduğunu, Eylül toplantısındaki verilere göre hareket edileceğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), sıkılaşan finansal koşullar ve enerji şoku nedeniyle bu yıl Alman ekonomisinde daralma beklediğini açıkladı.

Haziran ayında İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 7,9 artışla beklentilerin altında kalırken, Avro Bölgesi’nde yüzde 5,5 ile tahminler doğrultusunda arttı.

Analistler, Euro Bölgesi’nde enflasyonun tahminlerle uyumlu olmasından ziyade çekirdek TÜFE’deki artışın bölge genelinde enflasyonist ortamın daha uzun süre etkili olacağına işaret ettiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde Haziran ayında çekirdek TÜFE yıllık yüzde 5,5 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haziran ayında aylık yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 0,1 arttı. Euro Bölgesi’nde ise tüketici güven endeksi eksi 15,1 olarak gerçekleşti.

Geçen hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,8, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,5 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,6 değer kazandı.

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, Perşembe günü ECB faiz kararı ve Almanya GfK tüketici güveni, Cuma günü Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi ve Almanya’da enflasyon izlenecek.

Asya piyasaları BOJ kararı öncesi haftayı negatif kapattı

Asya piyasaları da BOJ kararı öncesi satış ağırlıklı bir seyir izledi.

Geçen ay Japonya’da yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde yüzde 3,3 oldu.

Analistler, enflasyonun BOJ’un yüzde 2’lik hedefinin üzerinde olduğunu belirterek, Banka’nın para politikasında değişiklik yapmasının beklenmediğini ancak önümüzdeki haftaki toplantısında politika ayarlaması yapabileceği yönündeki spekülasyonların artabileceğini ekledi.

Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını desteklemeye yönelik adımlarına rağmen ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,3 ile beklentilerin altında büyümesi, resesyon endişelerini yeniden gündeme getirdi.

Analistler, ülkede açıklanan bilgilerin karışık sinyaller vermeye devam ettiğini belirterek, Çin’de sanayi üretiminin haziran ayında yıllık yüzde 4,4 artışla beklentileri aştığını belirtti.

Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını desteklemeye yönelik adımlarına rağmen ülke ekonomisinin beklentilerin altında büyümesinin etkileri devam ederken, Çin Halk Bankası (PBoC) dün orta vadeli borç verme faiz oranlarını değiştirmeyerek faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 2,65’te tuttu. PBoC ayrıca en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,55’te sabit tuttu.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Japonya arasında iş kurulu kurulmasına yönelik mutabakat zaptı imzalanırken, Suudi Arabistan ile Japonya arasında yenilenebilir enerji, teknoloji ve tarım alanlarında 26 anlaşma ve protokol imzalandığı belirtildi.

Analistler, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemeye yönelik adımlarının piyasalarda yeterli olmadığı düşüncesinin, gelecekte Çin’den daha fazla destek açıklaması gelebileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle birlikte haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 2,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 geriledi.

Yurt içi piyasalar Enflasyon Raporuna odaklandı

İç piyasada Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi yüzde 3,88 artışla haftayı 6.687,78 puanda tamamlarken, tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, en yüksek seviye rekorunu 6.724,42 puana getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hindistan’da düzenlenen G20 toplantılarında yoğun bir toplantı trafiği yaşadı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in, Bakan Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye’nin ekonomik görünümü ve siyasi yönünü ele aldığı bildirildi.

Görüşmede, G20 dahil olmak üzere Türkiye ve ABD’nin küresel ekonomik sorunları çözmek ve iki ülke ekonomisindeki refahı artırmak için nasıl birlikte çalışabileceklerine de dikkat çekildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz al-Falih, Vizyon 2030 yatırımlarında özel şubenin varlığına büyük önem verdiklerini belirterek, “Hem Suudi Arabistan’da hem de Türkiye’de özel sektörün varlığına büyük önem veriyoruz. Yatırımların çeşitlenmesini ve çeşitlenmesini istiyoruz.” söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti kapsamında Türkiye ile BAE arasında çeşitli alanlarda 13 belgenin imzalanıp kabul edildiği, anlaşmaların bedelinin 50,7 milyar dolar olduğu bildirildi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), siyasi faiz olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50’ye yükseltti. TCMB yaptığı açıklamada, “Ön doğrudan yatırımlar, dış finansman koşullarındaki önemli iyileşme, rezervlerdeki artışın sürmesi ve turizm gelirlerinin de desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı” belirtildi. söylendi.

Ayrıca TCMB, ihracatçıların reeskont kredileri için bankaların günlük limitini 5 kat artırdı ve kur korumalı hesaplar için yüzde 15 zorunlu karşılık tesis etme zorunluluğu getirildi.

Önümüzdeki hafta Salı günü reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, Çarşamba günü TCMB tarafından açıklanacak yılın 3. Enflasyon Raporu ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti, Cuma günü ise ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi açıklanacak.

TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’te, gelecek yıl sonu tahminini ise yüzde 8,8’de tuttu.

Dolar/TL ise haftayı önceki hafta kapanışının yüzde 3 üzerinde 26.9747 seviyesinde tamamladı.

Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.850 seviyelerinin direnç, 6.500 puanın ise ana pozisyonda olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu