Haber

Millet’le Cumhur’un 1. tur iddiası: Sahada sandıklar tutmuyor

ANKARA – Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine sayılı günler kaldı. İktidar ve muhalefetin vites yükselttiği geri sayım sürecinde her iki taraf da birinci tipte seçimi kazanacağını iddia ediyor. İktidar cephesinde temel tıpta seçimin biteceği savunulurken, “Erdoğan yüzde 53 oyla seçimi kazanabilir” deniyor. Seçimi ilk yarışta kazanma tezini ortaya atan muhalefete göre taban dalgası var, seçim varsayımların ötesinde bir farkla kazanılacak.

ERDOĞAN’IN SERT DİLİ: BEKLENİYORUZ, SÖYLEDİKLERİMİZ YANLIŞ!

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunun “kafa kafaya” yorumlandığı AK Parti’de son 10 günün değerine dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha kapsayıcı ve kucaklayıcı bir dile dönüşünün daha iyi olabileceği yorumlarında bulunuldu. seçimin sonucunu kimin belirleyeceği konusunda kararsız olanları hükümet lehine çevir. Erdoğan’ın sosyal medya hesabından “Siyasetin doğasında var olan tatlı rekabetin siyasi düşmanlığa dönüşmesine izin vermeyelim” açıklaması seçime yaklaşık bir hafta kala sosyal medya hesabından paylaşılsa da heyecan uzun sürmedi. Erdoğan, iki mitingle başlayarak her geçen gün sertleşen bir dil kullanmayı tercih etti.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “terörle işbirliği yapmakla” suçlayan Erdoğan, tüm muhalefeti “LGBT” ilan etti. Kılıçdaroğlu için ‘yalancı çoban’, ‘hırsız’ gibi sözler kaydedilirken, Erdoğan son olarak “Bunlar tefeci, bunlar esrar ve eroin kaçakçısı” diyerek seçmeni “muhalefete sandığa sahip çıkmaya” çağırdı. Öyle ki Kılıçdaroğlu’nun İstanbul mitinginde seçim kampanyasında kullandığı “Hadi” müziğine Murat Karayılan’ın görüntüsü eklendi.

AK Parti’nin oyları düşerken seçmeni kutuplaştırıcı değil kucaklayıcı bir kampanya yürütmesi gerektiğini savunan bir AK Partili yetkili, Erdoğan’ın değişmeyen siyaset tarzı ve dili hakkında, “Belki de söylediklerimiz yanlış. Ne de olsa lider Erdoğan’dır. Kaç tane seçimi kazanıp bugüne getiren odur. Bekleyip sonucu göreceğiz” dedi.

HÜKÜMETTE BİRİNCİ ÇEŞİT: ERDOĞAN SEÇİMİ YÜZDE 53 ORANLA KAZANABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert dili farklı yorumlara yol açsa da Ankara ve hemen ardından İstanbul mitinglerine katılım önceki haftalara göre Cumhur İttifakı’nın moralini yükseltmiş görünüyor. İktidar cephesinde, “Cumhurbaşkanlığı meselesi çözülmüş görünüyor. Cumhurbaşkanlığı adayları Muharrem İnce ve Sinan Ogan’ın oyları düşüyor. İkinci tur şansı çok düşük ama gördüğümüz seçimin birinci turda biteceği. Erdoğan yüzde 53 oyla seçimi kazanabilir” diline getirildi.

ADAYLAR BÖLGEDE, ‘ONLAR YAPAR, ŞU YAPAR MI?’ SORU CEVAPLANDI

Erdoğan, 2018 seçimlerini oyların %52,5’ini alarak kazandı. Bunun üzerinde bir oy ile seçimin kazanılabileceğini savunanlar şöyle açıklıyor:

“Adaylar sahaya indiğinde vatandaşlar daha net bir değerlendirme yapma imkanı buldu. Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında net bir tercih yapıyorlar. Uluslararası ilişkiler, terörle mücadele, ekonominin düzelmesi gibi pek çok konu var tabii ki birçok sorun var. Ama ‘Erdoğan mı, Kılıçdaroğlu mu yapıyor’, ‘Şunu mu yapıyor, bunu mu yapıyor’, ‘Sorunları kim çözüyor’ sorusu karşısında vatandaş iki adaya bakıyor ve ‘Recep Tayyip Erdoğan’ diyor. ”

HÜKÜMETE FATURA MECLİS SEÇİMİNDE UYGULANACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci tipte kazanma ihtimali dile getirilirken, milletvekili seçimi telaşı yaşanıyor. Cumhur İttifakı seçmeninin yaşadığı karamsarlık nedeniyle yasa tasarısı çıkaracağı ve bunun milletvekilliği seçimi olacağı sanılıyor. Bugüne kadar milletvekilliği seçim sonucu hakkında birçok simülasyon yapıldığını anlatan bir siyasetçiye göre, AK Parti ve MHP’nin mevcut 333 milletvekilini tekrar kazanması pek olası görünmüyor. Ancak meclis çoğunluğu için gerekli olan 301’in yakalanacağı iddia ediliyor. Bu hesap AK Parti ve MHP’nin 30’a yakın milletvekili kaybedebileceği anlamına geliyor. Yeşil Sol Gelecek Partisi ile seçime giren HDP’nin 70 milletvekili çıkarabileceği, kalan 230 milletvekilinin ise CHP ve UYGUN Partisi arasında dağılacağı hesaplanıyor.

‘BİR TAŞLA İKİ KUŞ DEĞİL, BİR SÜRÜ SÜRÜ YAYACAĞIZ’

Hükümet hem cumhurbaşkanlığı seçimini hem de meclis çoğunluğunu kazanırsa bunun 15 Mayıs için başka sonuçlar doğuracağı değerlendiriliyor. Kuşlar”, seçimleri kaybeden muhalefet büyük bir parçalanma yaşayacak. CHP’de iç karışıklık çıkacak, Meclis’te az milletvekili olmasına rağmen liderleri dışarıda kalacak. Yorumlar yapılırken, “Ben demiştim, uyarmıştım” diyen ÂLÂ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener’in bu süreçten muhtemelen en az zarar görecek isim olabileceği dikkat çekiyor.

MUHALEFET TARTIŞMASI İLE: SAHA ANKETİNDEN YETERLİ İLK NESİLDE KAZANACAĞIZ

Millet İttifakını oluşturan partilerin liderleri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilan edilen iki belediye başkanı ile 8 koldan yoğun bir kampanya yürüten muhalefet, seçimin tam tersine sonuçlanacağı görüşünde. muhalefet lehine. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, sahanın muhalefeti önde gösteren anketlerden bile daha uygun olduğunu söylüyor. Mitinglerdeki canlılık ve heyecana dikkat çeken Salıcı, “Dip dalga diyorum, durmadan söylüyorum. Büyüklüğünü bilmiyorum ama sandıkta göreceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanacağız. Beklediklerinin üzerinde bir farkla seçimi kazanacağız.”

PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞU KARŞI OLACAK

AK Parti’nin Ankara ve İstanbul’daki büyük mitinglerini hatırlatan Salıcı, “Bizim mitinglerimiz organik mitingler. CHP’nin düşük oy aldığı mitinglere bakın, önemli. O mitinglerde bir canlılık, heyecan ve ruh var. Bu nedenle ikinci tur olasılığını çok düşük görüyorum.” Salıcı’ya göre işaretçi, milletvekilliği seçimlerinde muhalefeti gösteriyor. AK Parti ve MHP’nin Meclis’te mevcut çoğunluğu elde etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Salıcı, “Meclis çoğunluğu muhalefete gidecek” diyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Pis İşler” başlıklı bir görüntü yayınlayarak, seçimi manipüle etmek için çeşitli iftiralar yürütüleceğini söyledi. AK Parti’nin PKK ile ilgili CHP’yi gösteren CHP logolu broşür ve afişlerin asılacağını duyması üzerine parti yetkilileri de bunu engellemek için YSK’ya başvurdu. Salıcı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul mitinginde seçim müziğine montajlı bir görüntüyle PKK’lı Murat Karayılan’ı dahil ettiğini” hatırlatan Salıcı, resmi Cumhurbaşkanı sıfatıyla konuşmayla ilgili manipülasyon ve dezenformasyon yapılmaya başlandığını söyledi.

Salıcı, “Üstelik İstanbul mitinginde resmi Cumhurbaşkanı sıfatıyla yayınlanan gerçek dışı bir video var. Erzurum’da CHP’yi tahrik ettiklerini söylediler. Akşener-Buldan’ı birlikte gösteren afişler var. Bunlar 2023 versiyonları. Geçmişte yaşanan olaylar Seçim yarışındayız ama ne yazık ki hakem olması gereken partiler dediler.

‘ERDOĞAN GÜÇLÜ ZAMANINDA YÜZDE 52’Yİ ALDI’

Seçimin ilk turda kazanılacağı görüşünü savunan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Anketçiler ikinci tura kalacağını söylüyor ama biz baktığımız zaman sahada ilk turda kazanılacağını görüyoruz. Erdoğan en güçlü döneminde yüzde 52 aldı. Günümüzde kemik bile destekçilerini kaybetmeye başlamıştır. Üzerine yeni seçmen koyamadı. İnce ve Oğan’ın oyları düşmüş görünüyor. Seçmenlerde ikili kümelenme başladı. Bunun seçim gününe kadar daha da artacağını ve ilk turda biteceğini düşünüyoruz.”

İNCE ALINACAK TEZ?

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ilan edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum mitingindeki taşlı akınının ardından seçimin bir ay içinde bitmesi gerektiği yönündeki değerlendirmeler artarken, seçime davetler de arttı. Cumhurbaşkanlığı adayı Muharrem İnce yapılmaya başlandı. Hatta İnce’nin çekilme kararı alacağı tezleri gündeme geldi.

Vatan Partisi Sözcüsü İpek Özkal Sayan, çekilme tezlerini reddederek, “Varımızla çalışıyoruz” sözlerini kullandı. “CHP’nin ilk turda kazanma stratejisi doğru değil” diyen Sayan, “Muhalefetle aslında aynı taraftayız. Birinci turda bitirmek için çok az oy alacağımızı düşünüyorsanız bizsiz bitirebilirsiniz” dedi. Ülke Partisi’nin hükümet tarafından finanse edildiği iddialarına sert bir şekilde karşı çıkan Sayan, “Para aldı diyorlar, milyon dolarlar varken ben neden poster bastırıp asmayayım? Her şey gönüllü. Tabandan siyaset yapıyoruz ve aynı zamanda trollere karşı da mücadele ediyoruz” dedi.

haber-bafra.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu