Haber

Mısır, Sudan’daki çatışmalardan 436 vatandaşını tahliye etti

Mısır, ordu ile paramiliter Hızlı Güçlendirme Güçleri (HDK) arasında çatışmalara sahne olan Sudan’dan 436 vatandaşını tahliye ettiğini açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeid, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan’daki 436 vatandaşın tahliye sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan bir diğer açıklamada, Sudan’ın başkenti Hartum’daki konsolosluk ile Port Sudan’daki konsolosluk ve Valley Halfa’daki konsolosluk ofislerinin tahliye işlemleri için Mısır vatandaşlarıyla koordinasyon halinde olduğu belirtildi.

Tahliye süreciyle ilgili başka bir bilgi paylaşılmadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Sudan’da 10 binden fazla Mısır vatandaşı yaşıyor.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

15 Nisan sabahı Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde ordu ile paramiliter STK arasında silahlı çatışma çıktı.

Ordu ile HDK arasında, “HDK’nın orduya tam katılımı”nı öngören askeri güvenlik reformu konusunda son aylarda yaşanan çekişme sıcak bir çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Kurulu Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’yı lağvetme ve devlete karşı isyancı güç ilan etme kararı aldığını ve bu temelde hareket edeceklerini açıkladı. .

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çatışmalarda 413 kişi hayatını kaybetti, 3.551 kişi de yaralandı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik “insani” ateşkes uygulayacaklarını, akşam saatlerinde ise ordu uluslararası çevrelerin ateşkes davetine uyacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu