Teknoloji

Mukbang nedir ve neden bu videolar milyonlarca kez izleniyor?

Mukbang, son yıllarda dünya çapında büyük popülerlik kazanan ve özellikle Güney Kore’den yayılan ilginç bir trend.

Bu trend, yemek yiyenlerin yemeklerini görüntü paylaşımı veya canlı yayın yoluyla izleyicilerle paylaştığı bir yemek paylaşımı türüdür.

Mukbang görüntüleri, yemek deneyimini sanal bir platforma taşıyarak milyonlarca izleyicinin ilgisini çekiyor. Bu hareket özellikle son yıllarda oldukça tanınır hale geldi.

Mukbang nedir?

Mukbang terimi Güney Korece “muk-da” (yemek) ve “bang-song” (canlı yayın) sözcüklerinden türetilmiştir.

Mukbang görüntüleri, sunucuların izleyicileriyle etkileşime girdiği ve genellikle büyük porsiyonlarda yemek yediği özel sunumları içeriyor.

Bu sunucular yemeklerini izleyicileriyle canlı sohbet sırasında yiyor, bazen de yemekleri seçerken izleyicilerden öneriler alıyor. İzleyiciler canlı yayında sunum yapan kişilere soru sorabiliyor ve bağış yaparak onlara destek olabiliyor.

Mukbang trendi bazı eleştirmenler tarafından sağlık sorunlarına yol açabileceği, aşırı yemeyi teşvik edebileceği ve gıda israfını artırabileceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Beslenme Uzmanı Maya Feller konuyla ilgili açıklamasında şunları söylüyor:

Orada oturup her gün yemek yiyen ve milyonlarca görüntüleme ve takipçiye sahip bu etkileyicilerin üzerinde bu davranışı tekrarlamaları konusunda çok fazla baskı olduğunu düşünüyorum. Bana göre asıl tehlike bunu tekrar tekrar yapmak zorunda olmalarıdır.

Bu görüntüler neden bu kadar izlendi?

Yemek yemek gibi sıradan bir şey yapan birinin görüntüsünün neden bu kadar çok izlendiğini merak etmek normal. Bu durumun manevi bir açıklaması var.

Nottingham Trent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir literatür incelemesinde mukbang videolarının popülaritesinin ardındaki psikolojiyi inceledi.

Araştırmacılar eğlence sağlamak ve gerçek hayattan kaçmaktan, sosyal ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmaya kadar pek çok neden bulmuşlar.

Mukbang’lar çok eğlenceli olabilir. İçerik oluşturucular yemek yerken hikayeler paylaşıyor ve şakalar yapıyor ancak birçok izleyici için yemek yeme sesleri ve görüntüleri bile keyifli.

Cızırtılı yiyecek, çiğneme, höpürdetme ve karıştırma gibi sesleri vurgulayan ASMR mukbang’lerini izlemek eğlencelidir. Bu görsel ve işitsel uyaranlar, endorfinlerle açıklanabilecek statik benzeri karıncalanma hisleri yaratır.

Bunlar, geçerli olarak algılanan uyaranların alınmasından sonra beyin tarafından salgılanan bir dizi hormondur. Bu hormonlar dopamin ve oksitosin salınımını tetikleyebilir.

Dopamin arzu ve motivasyonla bağlantılı bir nörotransmitterdir. Kişinin hayattaki endorfin salınımını tetikleyen şeylere odaklanmasını sağlar.

Oksitosin aynı zamanda ‘aşk ilacı’ veya ‘bağlanma hormonu’ olarak da bilinir. Bu hormonun salgılanması memnuniyetin, inancın artmasına, dehşetin azalmasına yol açar.

Mukbang izlemenin aynı zamanda açlık sancınızı da giderebileceğini biliyor muydunuz?

Bir araştırmaya göre izleyicilerin, başka birinin pizza yemesini izledikten sonra pizza yeme olasılığı çok daha düşük.

haberdarica.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu