Haber

Türkiye’nin ‘Maldivler’i Salda Gölü kızıl geyiğine kavuştu

Türkiye’nin ‘Maldivler’i Salda Gölü kızıl geyiğine kavuştu

BURSA – Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün devam eden “Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Yeniden Kazandırılması” projesi kapsamında, Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan “Kızıl Geyik Yetiştirme İstasyonu”ndan 4 adet kızıl geyik Burdur’a nakledildi.

İlk etapta 4 kızıl geyik taşımayı hedefleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Yaban Hayatı Teknisyeni Aziz Güler’in bir ay süren tuzak eğitiminin ardından tuzağa yeterli sayıda geyik girmesini sağlamak için 48 saat nöbet tuttu.

4 geyiğin aynı anda tuzağa düşmesiyle başlayan nakil sürecinde DKMP 2. Bölge Müdürlüğü Veteriner Hekimleri Nihal Bilgici Yıldız ve Azizcan Sezer adeta zamana karşı yarışarak kızıl geyiklerin Bursa’dan Burdur’a taşınması için gerekli çalışmaları başlattı.

Öncelikle tuzaktaki kızıl geyikler tek tek tuzak içindeki hazneye alınarak boynuz kesme işlemi için anestezi altına alındı.

Geyiklerin kendilerine zarar vermesini önlemek amacıyla boynuzları güvenli bir şekilde kesilerek, taşıma kafeslerine alınmadan önce geyikler incelenerek geziye hazırlandı.

Geyiklerin yolculuk sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşamaması için multi vitamin, iç-dış parazit ve benzeri ilaçlar uygulandı. Ayrıca genel sağlık kontrolleri de yapılarak geyikler taşıma kafeslerine alındı.

Yaklaşık 10 saat süren yolculukta geyiklerin yüksek sıcaklık stresine girmemesi için ortada molalar verilerek su ihtiyaçları karşılandı.

Gece saat 03.00 sıralarında Burdur’a gelen geyikler, Burdur Yeşilova ilçesine bağlı Salda köyünün Eşeler Dağı mevkiinde DKMP 2. ve 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından sağlıklı bir şekilde doğaya salındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu