Sağlık

Antioksidan besinlerle kendinizi hastalıklardan koruyun

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için antioksidan kapasitesi yüksek besinlere günlük beslenmede yer vermek çok değerli.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, normal şartlarda canlı metabolizmasının sağlıklı olduğunu, antioksidanların ve serbest radikallerin stabil olduğunu belirterek, “Antioksidanlar, normal hücre metabolizmasının toksik yan ürünleri olan serbest radikalleri nötralize ederek koruyucu etki gösteriyor. . Bu nedenle vücudun savunma sisteminin etkisini artırarak hastalık riskini azaltırlar. “Vücudumuz bazı antioksidanları kendi başına üretir ancak bu yetersiz olabilir, bu nedenle diyet alımı da çok önemlidir” dedi.

Gelişen teknoloji, çevre kirliliği, radyasyon, pestisitler, ağır metaller ve canlı hücrelerdeki oksijen metabolizması gibi birçok faktör insan vücudunda serbest radikallerin oluşumuna neden olmaktadır. Serbest radikallerin aynı zamanda oksijenin reaktif formları olduğunu ve vücut hücrelerini yok edebildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu durum kalp damar hastalıkları, kanser, katarakt, diyabet, karaciğer hasarı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer birçok hastalık. olabilir” dedi.

Renkli meyve ve sebzeler antioksidanlarla doludur.

Antioksidandan zengin besinlerin serbest radikallerin etkisini azalttığının altını çizen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Derya Eren, “Bu nedenle kendinizi sağlıklı tutmak için antioksidandan zengin besinleri daha fazla tüketmeniz değerli. En iyi bilinen antioksidan sorunlarının başında; beta-karoten ve diğer karotenoidler, C vitamini, lutein, reveratrol, E vitamini ve likopen. Antioksidanlar ayrıca bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur. Özellikle renkli meyve ve sebzeler daha fazla antioksidan içerir. Domatesteki likopen veya havuçtaki beta-karoten, farklı antioksidan türleridir. Çikolata bile antioksidan flavonoidleriyle listeye giriyor.”

ORAC’ın besinlerin serbest radikalleri yani antioksidan kapasitelerini ölçme kapasitesini ölçen bir prosedür olduğunu söyleyen Derya Eren, “Her insan günde 3000 ünite ORAC vitamin ve mineral almalıdır. Araştırmacılar ise 5000 ORAC ünitesinde daha fazla koruma oluştuğunu bildiriyor. ABD’de Boston Tuft Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda ORAC değeri yüksek sebze ve meyvelerin tüketimi ile vücutta ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüştür ve bu besinlerin ORAC tablosunu hazırlamışlardır. Bu tabloya göre Derya Eren, ORAÇ pahasına yüksek olan besinleri şöyle sıraladı:

Meyveler:

  • yaban mersini 9621
  • böğürtlen 5905
  • Nar 4479
  • çilek 4302
  • meyve suyu: 1002
  • Kiraz 3747
  • Şekil 3383
  • Turuncu 2103
  • avokado 1922
  • şeftali 1922
  • limon 1346
  • Mango 1300
  • kivi 1210
  • kayısı 1110
  • Muz 795
  • kavun 253
  • karpuz 142

Sebzeler:

  • Zencefil (taze) 14840
  • Enginar 6552
  • sarımsak 5708
  • Kişniş (taze) 5141
  • kara lahana 2496
  • Kuşkonmaz 2252
  • roka 1904
  • pancar 1776
  • turp 1750
  • Ispanak 1531
  • Brokoli 1510
  • maydanoz 1301
  • patlıcan 932
  • Çiğ Soğan 913
  • karnabahar 870
  • kereviz 552
  • Beyaz Lahana 529

çikolatalar:

  • Kakao (kuru) 55653
  • bitter çikolata 20816
  • sütlü çikolata 7519

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu