Sağlık

Kronik uykusuzluğun belirtileri nelerdir? Gece uykusuzluğa ve uyuyamamaya ne sebep olur?

Yatakla mücadele ediyor ve uyumakta zorlanıyorsak ve gece gündüz uyuyamıyorsak aslında uykusuzlukla mücadele ediyor olabiliriz. Bu durum bazen öyle önemli boyutlara ulaşır ki bazı geceler sabaha kadar uyanık kalabilirsiniz. Günün yorgunluğu, beynin arka planında dönen niyetler, uyku için rahat bir ortamın olmaması verimsiz uykunun en önemli nedenleridir. Özellikle bir fikre takılıp kalan kişilerde ve iş hayatı nedeniyle uyku düzenini bir türlü oturtamayan kişilerde uykusuzluk ile oldukça sık karşılaşılabilmektedir.

KRONİK UYKUSUZLUK (UYKUSUZ HASTALIĞI) BELİRTİLERİ

Uykusuzluk, uyku bozukluğu olarak bilinen yeterince uyuyamama veya uyku kalitesinin düşük olması durumunu ifade eder. Kişi uykuya dalamama, uyku sırasında sık sık uyanma ya da erken uyanma gibi temel sorunlar yaşayabilir.

Uykusuzluk birkaç gece sürerse süreksiz, 1 hafta ile 3 hafta arasında sürerse kısa süreli, 3 haftadan fazla sürerse kronik uykusuzluk olur. Kronik bir hastalığa dönüşebilir ve uyumsuzluk doğrultusunda çok zarar verici olabilir.

Uykusuzluk doğal uyumu bozar ve tedavisi çok zor olabilir. Hastalar genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde kısa süre uyudukları için geceleri de uyumakta zorlanırlar. Diğerleri sonunda vücutlarını kullanmaya çalışır. Bu da çok önemli fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açar.

Genellikle gerginlik, endişe, depresyon, fiziksel rahatsızlıklar, uyuşturucu veya madde kullanımı nedeniyle ortaya çıkar. Kronik uykusuzlukta belirtiler en az üç ay devam eder ve günlük yaşam akışını olumsuz etkiler.

KRONİK UYKUSUZLUK (UYKUSUZLUK HASTALIĞI) NEDENLERİ

  1. Stres ve korku:Yoğun iş programı, maddi sıkıntılar, alaka sorunları ya da sınav gerilimi gibi sebeplerle birçok kişinin uyku sistemi bozulabilir.

  2. Fiziksel sağlık sorunları:Kronik ağrı, astım ve alerji, reflü, kireçlenme gibi rahatsızlıklar uyku kalitesinin düşmesine neden olabilir.

  3. İlaçlar ve özel kullanım:Bazı ilaçlar ve uyarıcılar uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.

  4. Çevresel faktörler:Gürültü, ışık kirliliği, yüksek sıcaklık veya soğukluk, yatak ve yastık seçimi gibi çevreyi etkileyen çevresel faktörler uyku düzenini bozabilir.

Uykuda Huzursuz Bacak Sendromu

Genellikle dinlenirken veya Bacaklarda uykuya geçiş sırasında tanımlanamayan huzursuzluk, karıncalanma, yanma, batma ve ağrıların ortaya çıkmasıdır. bu rahatsızlıktan muzdarip insanlar ayağa kalkıp yürüdüklerinde şikayetlerinin azaldığını söylüyor. Semptomlar belirginleştikçe uykuya dalarken veya uyurken yaşam kalitesi bozulur.

UYKUSUZLUK VÜCUTTA NELER YAPIYOR?

Enerji seviyesini düşürdüğü ve ruh halini olumsuz etkilediği için yaşam kalitesini çok düşük seviyeye düşürür. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için günde 7-8 saat uyumayı öneriyor. İnsan hayatının düzenli işleyişi için verimli uyku kuraldır, aksi takdirde vücudun diğer fonksiyonları görevini yerine getiremeyebilir. Çoğu zaman gerginliğe ve travmaya neden olan bu rahatsızlık uzun vadede kişiyi hayatın akışından alıkoyabilmektedir. Yeterli dinlenme süresine izin verilmeyen vücutta bağışıklıkta azalma ve yorgunluk görülür.

UYKUSUZLUK NASIL GEÇER?

Uykusuzluğun tedavisi için kişinin altta yatan nedenlerine öncelik verilmelidir. Çünkü kişiden kişiye farklılık gösteren bu tedavi sistemleri bazen yüzeysel uygulamalarla bazen de ilaç ve derin yöntemlerle gerçekleşmektedir. Hastanın yaşam tarzı, semptomları ve sağlık durumu dikkate alınmalıdır.

  1. Uyku sisteminde değişiklikler yapılmalıdır. Uyku ve uyanma saatlerinin düzenli hale getirilmesi, yatak odasının rahat ve konforlu bir ortam haline getirilmesi, yatak odasında elektronik cihaz kullanımının azaltılması ve yatmadan önce yavaşlama rutininin oluşturulması bu değişikliklerin başında gelmektedir.

  2. Doktorlar, uyku hapları veya antidepresanlar gibi uykusuzluk için ilaçlar yazabilir. Ancak bu ilaçların uzun süreli kullanımı bağımlılık yapabilir ve bu nedenle sadece kısa süreli ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması önerilir.

  3. Bilişsel davranışçı terapi, uyku bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Bu tedavi, uyku hijyeni, gevşeme teknikleri ve uyku sorunları hakkında farkındalığı artırmak için bireysel veya grup terapi seanslarını içerir.

  4. Düzenli fiziksel aktivite ve hareket rejimi uyku kalitesini artırabilir ve uykusuzluk semptomlarını azaltabilir.

  5. Uykusuzluk tedavisinde yoga, meditasyon ve akupunktur gibi alternatif tıp tedavileri yardımcı olabilir. Ancak yaptırmadan önce derinlemesine araştırma yapmanız önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu