Ekonomi

“Yeni Konut Finansmanı Programı” yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanlığı’nın “Yeni Konut Finansmanı Programına İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararın amacı, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borçlanma İdaresinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun süreksiz 37 nci maddesi çerçevesinde, mevduat ve katılım bankaları tarafından sağlanacak konut finansmanı ile yapılacak katkı paylarına ilişkin, 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü fıkrasında tanımlanan şekliyle kendilerine sağlanan esaslar ve esaslar düzeni olarak gösterilmiştir.

Bu Karar kapsamında daha önce satışa konu edilmemiş; Müteahhitlere ait olmak kaydıyla inşaatı %100 oranında tamamlanan konutlar ile müteahhitlerin mülkiyetinde olan veya mülkiyeti müteahhitlere geçeceği esasına göre inşaatı devam eden konut projeleri. tamamlanmış,
İnşaatına başlanmayan konut projelerine sağlanacak finansmana, gerekli izinlerin alınması ve finansmanı sağlayacak bankalarla garanti sözleşmesi imzalanması ve inşaatın tamamlanması şartıyla katkı sağlanabilecektir. müteahhitlerin mülkiyetinde olduğu veya tamamlandığında mülkiyetin müteahhitlere geçeceği.

Tamamlanma oranı, gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerleme raporuna göre belirlenecektir.

Bu Karar kapsamında; İstanbul 1. bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, 1. ve 2. bölge dışındaki iller 3. bölge olarak fiyatlandırılacaktır.

Finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine, karar kapsamında edinilen taşınmazlar, tescilsiz edinim halleri dışında, tebliğ edilen finansmanın sağlandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle devredilemez ve taşınmazlar devredilemez. Satış vaadinde geçen hususlar beyannameler bölümünde belirtilir. Bu süre sonunda şartname tapu müdürlüğü tarafından re’sen iptal edilir. Borçlunun bu Karar kapsamındaki finansmanları temerrüde düşmesi nedeniyle icra takibine başlanması halinde, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine bu şartnameler iptal edilecektir.

Karar kapsamında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi/peşin ödemeli konut satış sözleşmesi ile satılacak konutlar için ilgili sözleşmede finansman kullanılmasına ilişkin karar olması ve söz konusu konutun finansman tarihinden itibaren 5 yıl içinde satışa konu olamaz.

Karar kapsamındaki katkı paylarından ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaşını doldurmuş ve 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilecek. Finansman azami 15 yıl vadeli olarak kullanılacaktır.

meramajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu