Haber

Astana’da “Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplantı” gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanlığı, Astana formatındaki “Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplantı”nın 19’uncusunun gerçekleştirildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, toplantıda Pençe-Kılıç Hava Harekatı’na dair muhataplara bilgi verildiğini ve Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığının vurgulandığını belirtti. Toplantı vesilesiyle, muhatap ülkelerin İstanbul’da meydana gelen terör hareketine ait taziyelerini sunduğu kaydedildi. Ayrıyeten, Anayasa Komitesi’nin faaliyetleri, sahadaki durumun, sığınmacıların geri dönüşünün ve insani konuların ele alındığı bildirildi. Toplantı sonunda ise ortak bildiri yayınlandı.

Ortak bildiride taraflar, Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik güçlü dayanaklarını, Astana sürecinin Suriye probleminin barışçı tahlilindeki öncü rolünü, hudut ötesi ataklar ve sızmalar dahil olmak üzere, komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı kararlılıklarını vurguladı.

Taraflar, Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin farklı isimler ve uzantılar adı altında artan varlıklarını ve saldırılarını kınadı. Toplantıda, Suriye’nin kuzeyine ve ayrıyeten İdlib’e ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemine dikkat çekildi.

Öte yandan taraflar, ortak yayınladıkları bildiride, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı meşru, sözde “öz yönetim” teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Taraflar, söz konusu girişimler dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerinin kınandığını ve ayrılıkçı grupların Fırat’ın doğusunda barışçıl şovların bastırılması, zorla silah altına alma ve eğitim alanındaki ayrımcı uygulamaları da dahil olmak üzere sivillere yönelik artan atakları ve her türlü zulmüne karşı derin kaygı duyduklarını söz etti.

Ayrıca taraflar, Suriye ihtilafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığında, Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir siyasi süreç yoluyla sona erdirilmesine olan taahhütlerini yineleyerek, Anayasa Komitesi’nin Suriye ihtilafının siyasi çözümündeki önemli rolünü vurguladı.

Toplantı vesilesiyle Astana sürecinin gözlemci üyeleri ve BM kuruluşları ile ikili görüşmeler de yapıldı. Astana süreci çerçevesinde oluşturulan, ‘zorla alıkonan ve kaçırılan şahısların hür bırakılması, cenazelerin takası ve kayıp şahısların akıbetinin tespitine ait çalışma kümesi’nin da bir ortaya geldiği ve çalışmaların sürdürülmesinin kararlaştırıldığı da bildirildi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu