Haber

Belediye, müze koleksiyonuna tahliye tebligatı gönderdi, mahkeme gerekçe istedi

ANTALYA – Kaleiçi Yat Limanı’nda yer alan Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’nde sergilenmekte olan ‘Deniz Canlıları Koleksiyonu’nun, Büyükşehir Belediyesi talebiyle 33 gün içinde tahliyesi kararı, yargı engeline takıldı.

Ocak 2014’te, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından kurulan ve yaklaşık 500 türün sergilendiği müzede, 10 yıl sonra Muhittin Böcek yönetimindeki mevcut CHP’li belediye tarafından verilen tahliye kararı, Antalya 5. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, müzedeki koleksiyonun sahibine iadesi kararının gerekçesiyle ilgili belediyeden detaylı açıklama istedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN TAHLİYE KARARINA DAVA AÇILDI

Belediyeye ait müzede, ‘Deniz Canlıları Koleksiyonu’ adıyla sergilenen varlıkların 33 gün içerisinde geri alınması için Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın 1 Nisan tarihli tebligatına karşı yürütmeyi durdurma davası açılmıştı.

ENVANTER TAHLİYESİNİN DURDURULMASI İSTENDİ

Yapılan başvuruda, Türkiye denizlerinde yaşayan 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpek balığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, sünger, mercan, istakoz, yengeç, ahtapot, kalamar, sübye, deniz yıldızı ve deniz kestanesi olmak üzere yaklaşık 500 türün sergilendiği belirtilerek, bilime ışık tutan bu envanterin tahliyesinin durdurulması istendi.

MAHKEME, MÜZE TAHLİYESİNE GEREKÇE İSTEDİ

Konuyu görüşen Antalya 5. Bölge İdare Mahkemesi, tahliye kararını durdurdu. Mahkemenin, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden konu ile ilgili detaylı açıklama istediği karar metninde, “Dava dilekçesinde yer alan tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapılarak, tahliye işleminin gerekçeleri ve belgelerinin sunulması” talebi yer aldı.

‘GİDERİLMESİ GÜÇ ZARARLAR DOĞURABİLECEK NİTELİKTE’

Mahkeme kararında şu ifade yer aldı: “Davaya konu işlemin, uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeniyle; belediyenin savunması ve cevabı alınıp yeni bir karar verilinceye kadar teminat aranmaksızın dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

haberkulu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu