Yaşam

Hiper Bağımsızlık Nedir?

Kapak Fotoğrafı: @tezza.barton

Bağımsızlık, kendi kendine yetmek veya kendinize bakmak anlamına gelir. Bir yetişkin olarak bağımsız hareket etmek genellikle randevu almak ve randevulara uymak, iş görevlerini tamamlamak veya sağlıklı ve güvenli bir yaşam ortamını sürdürmek için gereklidir. Ancak her özellik gibi bağımsızlık da aşırıya kaçıldığında tehlikeli olabilir. Herkes tek başına üstesinden gelemeyeceği zorluklarla karşı karşıyadır ve herkesin destek olmadan karşılayamayacağı ihtiyaçları vardır. Bireyin normal bağımsızlık düzeyinin ötesinde daha fazla bağımsızlık veya davranış arzusu, aşırı bağımsızlığın bir işareti olabilir.

Hiper Bağımsızlık Nedir?

Hiper-bağımsızlık, kişinin gerçekten başkalarının yardımına veya desteğine ihtiyaç duyduğu durumlarda bile, her konuda tamamen bağımsız olma yönündeki kişisel çabalarını ifade eder. Bir kişinin bağımsızlık ihtiyacı sağlıksız bir uç noktaya ulaştığında bu hiper-bağımsızlıktır. Oldukça bağımsız bir birey, zararlı olsa bile yardım veya destek istemekten kaçınacaktır. Çok fazla bağımsızlık travmatik bir tepki olabilir.

Hiper Bağımsızlığın İşaretleri

Aşırı bağımsızlık bireye bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilse de belirtiler şunları içerebilir:

Aşırı başarı:Hiper-bağımsız insanlar işlerine veya kişisel projelerine o kadar bağlı olabilirler ki yükü kendi başlarına yönetemezler.

Yetki vermeyi veya yardım istemeyi reddetme:Hiper-bağımsız insanlar, bunaldıklarında veya görevleri başka birine devredemedikleri zaman, başkalarından kendilerine yardım etmelerini istemekte zorluk çekeceklerdir.

İlişkilerde zorluk:Yakın ilişkiler doğası gereği birbirine bağımlıdır ve aşırı bağımsız bir kişi, duvarlarını yıkmaya ve diğer kişinin içeri girmesine izin vermeye çalışacaktır.

Güvenlik:Aşırı bağımsız olanlar genellikle kendi içlerine kapanırlar veya kendilerine karşı kullanılabilecek kişisel bilgileri paylaşma konusunda isteksizdirler.

Başkalarına güvensizlik:Bazen bir kişi, başkalarının onu hayal kırıklığına uğratacağından veya inancına ihanet edeceğinden endişe duyduğu için çok bağımsızdır.

Az sayıda yakın veya uzun vadeli bağ:Bağımsızlığı yüksek bireylerin, diğer insanlara açılamadıkları için arkadaşlıklar kurmaları ve romantik ilgilerini sürdürmeleri zor olabilir.

Stres veya tükenmişlik:Hiper-bağımsız insanlar ihtiyaç duyduklarında yetki vermekte veya yardım istemekte zorlandıkları için çoğu zaman kaldırabileceklerinden fazlasını üstlenirler, bu da artan strese ve hatta tükenmişlik belirtilerine yol açar.

Muhtaçlıktan hoşlanmama:Hiper-bağımsız insanlar, başkalarına güvenmek istememenin yanı sıra, kendilerine güvenenlere içerleyebilir veya onlara direnebilirler.

Travma Yanıtları

Bir kişinin sağlıklı bir şekilde baş edemeyeceği, rahatsız edici, sıkıntı verici veya yaşamı tehdit eden bir olay yaşadığında, bu olay travmatik olarak kabul edilir. Travmatik olaylar, otomobil kazası veya doğal afet gibi tekil deneyimler olabileceği gibi ihmal veya istismar gibi kronik ve kalıcı da olabilir.

Çocuklukta yaşanan ve daha sonra yaşamda travma belirtilerine neden olabilecek bazı kronik, stresli deneyimlere olumsuz çocukluk deneyimleri (ACE) adı verilir. ACE fiziksel hastalık, depresyon, anksiyete ve hatta yetişkinlikte erken ölümle bağlantılıdır. Birisi travmatik bir şey yaşadığında beyin, vücudun hayatta kalma tepkileri olarak da bilinen savunma mekanizmalarını otomatik olarak etkinleştirir. Bu, vücudunuzun sizi o anda güvende tutacak davranışları seçtiği anlamına gelir. Beynimiz bizi güvende ve hayatta tutma eğiliminde olduğundan, travmatik bir olay geçtikten sonra onu işlemezsek, uzun süre hayatta kalma modunda kalma eğiliminde oluruz (artık uygun veya yararlı olmasa bile).

Aslında travmatik olaylardan kurtulmaya o kadar hazırız ki, travmaya tepki olarak genetik ifademiz değişebiliyor ve travma tepkisini nesiller arası travma yoluyla çocuklarımıza aktarabiliyoruz.

Ne yazık ki bu, travmanın iyileşmesine yardımcı olsa da travma reaksiyonu, travmatik olayın bağlamı dışında genellikle zararlıdır. Çok fazla bağımsızlık, uyumsuz olabilecek travmanın bir yansımasıdır.

Hiper Bağımsızlık Neden Travmanın Bir Yansıması Olabilir?

Hiper-bağımsızlık, çeşitli nedenlerden dolayı travmaya tepki olarak gelişebilir. Travma yaşayan herkes aynı travma tepkilerini vermeyebilir, hatta bazı kişiler yaşadıkları travma sonucunda bağımsız olamayacaklarına inanmaya başlarlar.

Sosyal desteği hak etmediğini hissetme: Oldukça bağımsız olan travma mağdurları, diğer insanlardan destek veya yardım almayı hak etmediklerine inanabilirler. Yardıma ihtiyaç duymanın veya yardıma güvenmenin kabul edilemez olduğu söylenmiş olabilir ve bu ihtiyaçtan kaçınmak için oldukça bağımsız hale gelebilirler.

Geçmiş ihmal: Bazı kişilerin travması, ihtiyaçlarının karşılanmadığı dönemlerden geçmeyi içerir ve bu nedenle hayatta kalma çabası içinde hiper-bağımsız eğilimler geliştirebilirler. Yaşadıkları ihmal onlara yalnızca kendilerine güvenebileceklerini öğretti. Başkalarının kendilerine yardım edemeyeceğini veya etmeyeceğini düşünebilirler ve bu nedenle başkalarından yardım veya destek aramanın bir anlamı yoktur.

Başkalarına güvensizlik: Aşırı bağımsızlık, başkalarına güvenme konusundaki isteksizlikten de kaynaklanabilir. Travma mağduru, bakıcıları tarafından istismara uğramış olabilir. Bu durum yardım isterken inanmamaya yol açabilir, çünkü başka birine güvenme kavramı o kişinin kendini sömürmesiyle eş tutulabilir.

Başa çıkma sistemi: Bazen çok fazla bağımsızlık belirsizlikle başa çıkmanın bir yolu olabilir. Travmadan kurtulanların çoğu, travmalarının bir parçası olarak kontrol kaybını yaşarlar ve aşırı bağımsızlık, çevreleri üzerinde kontrol duygusunu yeniden kazanma çabalarının bir yolu olabilir.

Aşırı bağımsızlığa yol açan diğer nedenler

Yardıma ihtiyaç duymamanın üstünlük, yardım istemenin ise zayıflık olduğuna inanılarak yetiştirilen çocuklar. Bu özellikle rekabetçi aileler ve üstün zekalı/yetenekli çocuklar için geçerli olabilir.

Ebeveynleştirilen ve ailede rol değişimi yaşayan çocuklar. Kelimenin tam anlamıyla hiçbir yardımları yoktu ve takviyelere alışkın değillerdi. Çoğu zaman benlik duyguları, kendileri ve başkaları için neler yapabileceklerine bağlıdır.

Temel ihtiyaçları karşılanan çocuklar (kendilerini ihmal edilmiş olarak görmüyorlardı) ancak her zaman işleri kendi başlarına yapmaları gerektiğine dair bir bildirim alıyordu. Okulda, sosyal olarak, aktivitelerde veya ilgi alanları doğrultusunda sorunları çözmelerine yardımcı olacak yetişkinler yoktu. Kendi başlarına oldukları hissini geliştirdiler.

Hiper Bağımsızlık Terapisi

Hiper-bağımsızlık, hem bireysel hem de ilişkisel sorunlara yol açabilecek bir bağımsızlık biçimidir. Hiper-bağımsız bir kişi, bir ihtiyacını yardım almadan karşılayamadığı ancak takviye alamadığında sorunlar yaşayabilir. Ayrıca başkalarına güvenmedikleri için kişilerarası ilişkilerde sıklıkla zorluk çekerler.

Aşırı bağımsızlık resmi bir teşhis olmasa da travma ve gerilimin bir yansımasıdır. Travma sonrası stres bozukluğu veya travma geçmişinin tetiklediği başka bir zihinsel sağlık sorunu olan kişiler büyük bir bağımsızlık yaşayabilirler.

Aşırı bağımsızlığı deneyimleyen bir kişi, terapide sağlıklı bağlanma, inanç ve kendi sınırlarını kabul etme konusunda çalışabilir. Bu kadar çok bağımsızlık travmanın bir yansıması olduğundan, travmaya dayalı bakım bu tedavinin değerli bir bileşenidir.

Hiper Bağımsızlıkla Başa Çıkmak

Herhangi bir travma yansıması hakkında hatırlanması gereken değerli bir şey, bunun gergin ve adaletsiz bir durumda hayatta kalmanın ve başa çıkmanın bir yolu olduğudur. Her ne kadar çok fazla bağımsızlık sıkıntıya neden olsa da, eğer bu yansımayı geliştirdiyseniz muhtemelen travmatik bir durumdan kurtulmanıza yardımcı olmuştur. Artık size hizmet etmeyen davranışlardan kurtulmaya çalışırken bu yanıtın size nasıl yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Bir travma tepkisinin üstesinden gelmenin zaman aldığını ve ileriye doğru atılan küçük adımların yanı sıra gerileme dönemlerini de içerebileceğini unutmayın. Kendinize karşı nazik olun ve zor zamanlara yer bırakın.

Son olarak, temelin var olduğunu bilin. Terapi sizin rahat edeceğiniz bir hızda ilerleyebilir ve iyileşmeniz için belirlenmiş bir son tarih yoktur. Sizin için doğru profesyoneli bulmaya zaman ayırın ve geçmişinizden kurtulmanıza yardımcı olan uyumsuz başa çıkma kalıplarından kurtulabileceğinizi bilin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu